Curs d’estiu: Memòria i vigència d’Antonio Gramsci

Entre els dos-cents cinquanta autors més citats en el món de la literatura de tots els temps, només cinc són italians, i un és Antonio Gramsci. Sobre aquest teòric s’ha acumulat una inesgotable literatura crítica, que avui té més de vint mil títols en gairebé totes les llengües, mentre el seu pensament adquireix una difusió més gran i un aprofundiment cada cop més conscient.

Es tracta d’un autor que arribà a Catalunya a finals dels anys cinquanta del segle passat i que va irradiar amb el seu pensament nombrosos intel·lectuals i polítics de l’esquerra catalana a finals de segle. Així, per exemple, conceptes seus com ara classes subalternes o cultura popular van ser dominants en els mapes teòrics dels anys setanta i vuitanta. Avui, el pensament de Gramsci és central en el nostre panorama intel·lectual i polític. Sovint trobem que periodistes, polítics i intel·lectuals fan servir regularment conceptes com hegemonia, bloc dominant o grups socials subalterns.

Aquest curs ofereix una aproximació a l’obra i les idees de l’autor. Mirarem d’explicar el perquè de la vigència del seu pensament en els nostres dies, més enllà de possibles modes intel·lectuals.

Autor

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *