Novetats gramscianes: “Nuovi sentieri gramsciani” (Noves sendes gramscianes) de Guido Liguori

A la darrera dècada, els estudis sobre Antonio Gramsci han experimentat importants novetats biogràfiques, filològiques i interpretatives. El nou llibre de Guido Liguori, publicat a Bodeaux Edizioni, recorre alguns dels moments més significatius de la vida i el pensament del comunista sard des d’una nova perspectiva que té en compte els recents estudis gramscians.

L’obra abasta tant els grans esdeveniments del segle XX pels quals Gramsci es va veure influït o en els què va participar (la Revolució d’Octubre, el Bienni Roig o la fundació del Partit Comunista a Itàlia) com alguns dels principals punts de la seva elaboració teòrica.

Fent servir un llenguatge i un enfocament comprensibles, fins i tot per als no especialistes en qüestions gramscianes, Liguori aborda matèries sobre les que Gramsci va reflexionar als seus Quaderns de la presó, com l’anomenada Qüestió meridional, la moderna interpretació de l’obra de Maquiavel o les investigacions envers el concepte de «subaltern», que tindran una transcendència cabdal i que es compten entre les eines més difoses dels estudis internacionals de teoria política i de crítica cultural.

Guido Liguori és professor universitari i estudiós de la història del pensament polític, és un dels experts en Gramsci més coneguts a nivell internacional. És president de la Societat Internacional Gramsci. A més d’editar col·leccions d’escrits de Gramsci, Togliatti, Berlinguer, Rosa Luxemburg i Lenin, i autor de llibres sobre pensadors i moments de la tradició marxista i la història del moviment comunista que han estat traduïts a diversos idiomes.

Associació d'Estudis Gramscians de Catalunya

View all posts by Associació d'Estudis Gramscians de Catalunya →

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *